Financiën en informatievoorziening
Algemeen
De uitgaven die wij doen als een inwoner gebruik maakt van ons gecontracteerde zorgaanbod moeten wij verantwoorden. Hiervoor hebben wij informatie nodig van onze zorgaanbieders.
Berichtenverkeer
Het doel van het berichtenverkeer is het veilig en snel uitwisselen van informatie en financiering van zorg met informatiestandaarden zoals iWmo en iJW. Dit is verplicht voor onze gecontracteerde aanbieders voor Wmo en Jeugd. U kunt zich aansluiten bij bijvoorbeeld VECOZO, ZILLIZ of RIOZ om hier ook gebruik van te kunnen maken.
Zorg die geleverd wordt in het kader van de Participatiewet, wordt niet via het Berichtenverkeer afgehandeld. Dit verloopt via het afgeven van gemeentelijke beschikkingen en het facturatieproces van de gemeente.
Standaard administratieprotocollen
Wij maken gebruik van de landelijke Standaard Administratieprotocollen (SAP).
SAP beschrijft de afspraken die gemeenten en zorgaanbieders maken over de administratieve afhandeling van de zorg in natura bij de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet.
Wij maken gebruik van deze SAP:
- Inspanningsgericht.
- Gecertificeerde instellingen.
Voor hulpmiddelen gebruiken wij de Handreiking gebruik van iWmo-berichtenverkeer door gemeenten en hulpmiddelenleveranciers (huur – vaste prijs).
Meer over de SAP kunt u lezen op de website van Ketenbureau i-Sociaal Domein.
Rapportages
Om inzicht te krijgen in de omvang van de gerealiseerde en nog te verwachten productie, ontvangen wij van gecontracteerde aanbieders periodiek rapportages.
Kwartaalrapportages
Als uw verwachte productie per wet (Jeugd of Wmo) hoger is dan € 75.000 per jaar dan moet u ieder kwartaal rapporteren.
Als uw verwachte productie per wet (Jeugd of Wmo) lager is dan € 75.000 per jaar dan moet u één keer per halfjaar rapporteren.
Voor de kwartaalrapportages hanteren wij een format, waarin onder andere staat:
- De cumulatieve productie tot en met het te rapporteren kwartaal.
- De prognose tot en met het einde van het jaar.
- De eventuele financiële risico's waarmee u te maken heeft.
Jaarverantwoording
Aan het begin van ieder jaar vragen wij alle zorgaanbieders de productie over het afgelopen jaar te verantwoorden. De landelijke formats hiervoor staan op de website van Ketenbureau i-Sociaal Domein.
Tarieven
De gecontracteerde tarieven moeten op basis van de onderliggende wetgevingen (o.a. Jeugdwet en Wmo 2015) voldoen aan bepaalde criteria en uitgangspunten. Een belangrijk richtlijn hierbij is de AMvB reële kostprijzen Wmo.
Indexering
Om ook gedurende de looptijd van het contract reële tarieven te behouden, worden de tarieven jaarlijks geïndexeerd volgens de methode die in het contract staat. Voor de indexering maken wij gebruik van landelijk gepubliceerde prijsindexcijfers.
Uiterlijk in het vierde kwartaal hoort u van ons wat het indexeringspercentage zal zijn voor de tarieven in het jaar erop.